Tradycyjna włoska pizza

Tradycyjna włoska pizza

Uważa się, że we Włoszech istnieje około 2000 odmian włoskiej pizzy. Niektóre znane są tylko lokalnie, a inne zrobiły międzynarodową karierę.

Pizza Neapolitańska

Według klasycznej receptury pizza neapolitańska przygotowywana jest wyłącznie ręcznie. Ponadto należy spełnić ważny wymóg – należy ją upiec w piekarniku w temperaturze nie niższej niż 450 ° C, a do rozgrzania piekarnika należy używać wyłącznie drewna dębowego (w prawdziwych pizzeriach można nawet powiesić znak „ forno a legna ” wskazujący na istnienie takiego pieca na drewno). Na tym nie kończą się funkcje gotowania: ciasto z drobnej mąki i naturalnych drożdży musi dojrzewać przez cały dzień. Ciasto jest ręcznie zwijane. Prawdziwi producenci pizzy łatwo żonglują ciastem w powietrzu. Tak powstaje prawdziwa włoska pizza. Katowice (https://www.pizzadominium.pl/lokale/katowice), Poznań czy Gdynia, dziś wszędzie możemy zamówić tradycyjną włoską pizzę w tym stylu.

Pizza calzone

Zgodnie z klasycznym przepisem pizza jest otwarta (wypełniona nadzieniem na górze), ale są też zamknięte pizze – Calzone. W tym przypadku nadzienie znajduje się pośrodku dwóch ciastek: chroni to nadzienie przed wietrzeniem, a samą pizze jako całość – przed ochłodzeniem. W kształcie te rodzaje pizzy mogą być okrągłe i półokrągłe. Wypełnienie jest tu zróżnicowane: salami, pieczarki, szynka, mozzarella lub ricotta, parmezan. I nawet jeśli pierwotnie zamknięte rodzaje pizzy były pieczone na tłuszczu na patelni, nowi producenci pizzy gotują zarówno smażone, jak i pieczone odmiany.

Margherita i Marinara

Pizza Margherita jest najpopularniejsza wśród Włochów. Nadano jej imię na cześć królowej, żony króla Umberto I. Po raz pierwszy pizza została przygotowana w 1889 roku w Neapolu, a jej nadzienie nadal składa się z pomidorów, mozzarelli, oliwy z oliwek i bazylii (kolor włoskiej flagi). Jeśli Margarita jest gotowana bez pomidorów, do nazwy pizzy dodaje się termin „bianca”. Pizza „Marinara” ma swój szczególny rodowód: nazwa ta jest na cześć rybaków, którzy kiedyś jedli taką odmianę pizzy podczas lunchu. W pewnym sensie ten rodzaj pizzy jest również klasykiem. Opiera się na pomidorach, czosnku, oregano i oliwie z oliwek, a włoscy producenci pizzy wolą dodawać bazylię. Jako dodatek do pizzy odpowiednie są czarne oliwki, kapary i anchois.

Related Post