Jaki opał kupić, aby nie żałować?

Jaki opał kupić, aby nie żałować?Sezon grzewczy rozpoczęty, dlatego też należy nastawić się na wyższe koszty utrzymania i spore wydatki. Zdecydowana większość osób wybiera jako materiał opałowy węgiel, ponieważ jest on stosunkowo tani i daje sporo ciepła. Takie węgiel najlepiej kupować latem, gdy ceny są niższe, gdyż im bliżej sezonu grzewczego, tym oczywiście ceny wyższe. Obecnie na rynku można zakupić różne rodzaje węgla, przez co większość osób nie wie, na który się zdecydować. Jakie zatem rodzaje można wyróżnić?

Koks powstaje poprzez przemysłowe wygrzewanie węgla kamiennego, przez co jest bardzo kaloryczny i dosyć długo się spala. Jeszcze do niedawna ceny koksu kształtowały się na dosyć wysokim poziomie, jednak obecnie można je porównać do ceny kostki. Koks charakteryzuje przede wszystkim wysoka wydajność oraz długi czas spalania, przez co warto w niego zainwestować.

Kostka

Kostka to rodzaj węgla kamiennego, którą charakteryzuje zarówno wysoka wydajność, jak i wysoka kaloryczność. Kostkę można bez problemu stosować w różnych rodzajach pieców, które oczywiście zostały wcześniej do tego przystosowane. Ten rodzaj opału jest niestety dosyć drogi (droższy od orzecha), przez co nie ma aż takiego wzięcia jak inne materiały opałowe.

Orzech

Do tzw. grupy węgli grubszych można z powodzeniem zaliczyć węgiel orzech, który obecnie jest jednym z najczęściej kupowanych rodzajów węgla. Orzech pali się długim oraz jasnym płomieniem, jednak spala się dużo szybciej niż kostka.

Miał i groszek

Najdrobniejszy węgiel kamienny, czyli tzw. groszek przeznaczony jest do pieców, które posiadają specjalny podajnik. Jeśli chodzi natomiast o miał, to powstaje on oczywiście z węgla kamiennego, jednak charakteryzuje go dosyć niska kaloryczność. Miał jest niezwykle popularny przede wszystkim w przemyśle, ponieważ odznacza go dosyć niska cena. Wiele domów rodzinnych również korzysta z tego materiału opałowego, ponieważ dosyć długo utrzymuje on ciepło, jednak zanim umieści się go w piecu, należy wpierw bardzo dobrze go rozgrzać.